Seasons Logo Portland OR Vancouver WA SEASONS GARDEN DESIGNLLC
award-winning, sustainable landscape design
Phone Us Facebook Twitter Pinterest Houzz Email Us
GRANDPARENTS' PLAYGROUND

WHERE WE STARTED

Grandparents' playground
Back of the property after grading and irrigation installation

THE PLAN

plan
Click on the plan view to see the extent of the plan

AFTER

Playground back, after
Back of the property 2 years later

Playground entryEntry court at the front of the house, leads to a driveway around the back of the property for maintenance. Detail of the entry emblem, below.Playground concrete detail

MORE AFTER PHOTOS

Playground grasses
Large sweeps of grasses cover the entire septic area.

Playground, granchildren's play zone
Granchildren's play structure amidst the garden

Playground firepit
Fire pit circle overlooking the new and existing ponds

Playground, wildflowers next to the stream
Wildflowers adjacent to the stream leading to the upper pond

ABOUT

  • Where we started: The client brought a magazine photo and a landscape architect’s drawing to the first meeting at the construction site of his new home.

  • With the exception of the entry planting, the majority of this garden was to be a fairly typical Northwest style garden. Native plants and drought-tolerant ornamentals would be used over much of the nearly 3-acre site. Very little turf grass would be installed and primarily for the use of their grandchildren.

  • A new upper pond with a stream above would overflow when necessary into the lower natural pond.

 

PROJECT GOALS

  • Create a tropical looking entry with a central medallion set into the concrete driveway to welcome guests

  • Place any water-thirsty plants in the limited front garden; the remaining garden would be drought-tolerant plants

  • Create a living terrace for the owners to enjoy being outdoors, including a swim spa for exercise

 

 

DESIGN CONCEPTS

  • We developed a plan where the owner’s beloved tropical plants and dramatic hardscape would lead visitors to the entry.

  • We added a meandering stream with waterfalls leading to a large pond that could overflow during winter into the existing natural pond.

  • During summer, grandchildren enjoy a large playground while the adjacent ravine will have a future tree house and zip-line

  • For adults, a terrace with a swim spa and a large fire-pit below, still allows them to see the children at play, the wildflower meadows, and massed, drought-tolerant plantings beyond.

  • A massive stone wall retains the slope above and defines the firepit. Gravel paths and stone steps lead through the garden from the colored and stamped concrete terrace.

 

SEASONS GARDEN DESIGN LLC © 2016 ALL RIGHTS RESERVED
REVISED:1/7/16
BACK TO PORTLAND, OR AND VANCOUVER, WA LANDSCAPE DESIGN HOME PAGE