Seasons Logo Portland OR Vancouver WA SEASONS GARDEN DESIGNLLC
award-winning, sustainable landscape design
Phone Us Facebook Twitter Pinterest Houzz Email Us
MODERN RIVERVIEW

BEFORE

Riverview, before
Above: The front of the house with no landscaping; Below: the steeply sloped and slipperty east side
Riverview, east side before
Below: the ivy covered slope beyond and a lackluster entry
Riverview, front entry before

THE DESIGN

Riverview, plan
Above: The plan for the new landscape shows the new entry water feature, revised stone placement for walls, the new terracing at the south side; Below: a conceptual sketch of the revised rock wall at the front steps
Riverview, sketch of front rock retaining wall revision
New sail shade structures will eventually be added to the south side deck Riverview, shade inspiration

 

AFTER

Riverview, front aspens
Above: A grove of aspens is planted along the front slope - their white bark picks up some of the white accents on the house
; Below: the east side has a new stairway to negotiate the steep slope, although the client changed it from the staggered landing approach in our plan that would have added to the safety of the long stair.
Riverview, east side after
Below: some of the boulders from the front and new larger ones were added to stabilize the slope that used to have ivy all over it, while the new water feature is in progress
Riverview, entry progress

Riverview side lawnAbove: The new retaining walls support the upper terrace, which will be furnished in the near future
Below: the stone cladding on the new water feature was in progress in this photoRiverview, water feature in progress at entry

MORE AFTER PHOTOS

Riverview, front wall progress
Above: The contractor had removed and reposition some of the boulders and the upper stone cladding was in progress; Below: the stone cladding is complete at the upper portion of the stairsRiverview, rock wall after

Riverview, side of house after
Above: The south side of the house has new colored concrete retaining walls and is newly planted; Below: the new patios are formed, the grass is in, and the fireplace is yet to be built. Riverview, side patio before the fireplace gets installed

ABOUT

  • Create a clean contemporary style garden.

  • Use materials already in use on both the interior and exterior of the home, including bluestone, basalt, concrete and manufactured stone siding.

  • Soften rock areas with grasses and creeping plants.

  • Resolve the steep slope on the south side and create level living areas

  • Maintain good views of the Columbia River

  • The existing rock wall installed by the builder is out of character with the contemporary new home

  • The owners wanted a new entry that would clarify the location of their front door. The entry is at the side of the house and hidden by existing overgrown plants.

PROJECT GOALS

  • Make the entry more visually accessible, with a long reflecting pool on either side of the front door.
  • Create a living terrace off the family room and adjacent to the outdoor, covered pool.

  • Use low maintenance, primarily evergreen, plants and plants with white or lavender flowers.

  • Revise the existing rock wall so suit a contemporary garden.

  • Tie in the existing concrete wall at the corner of the property to new retaining walls that will provide more living space, a lawn off the new terrace, and resolve erosion issues to to severe slopes.

DESIGN CONCEPTS

  • This garden reflects the very contemporary, modern design of the home's interior and exterior.
  • Views of the Columbia River and Mt. Hood were maintained through use of lower growing or narrow, columnar plants.

  • We specified primarily attractive evergreen plants, concrete squares set into a lawn, a new terrace adjacent to the house and the covered swimming pool.
  • They wanted a long reflecting pool near the front entry.

  • The existing rock wall became a transitional wall with boulders near the street intermingling with the clad stone concrete on the way to the house.

 

SEASONS GARDEN DESIGN LLC © 2016 ALL RIGHTS RESERVED
REVISED:1/7/16
BACK TO PORTLAND, OR AND VANCOUVER, WA LANDSCAPE DESIGN HOME PAGE